Polędwiczki w sosie musztardowym, zrazy z grzybami, eskalopki – wieprzowina często i w różnych formach gości na naszych talerzach. Pysznego smaku i apetycznego zapachu nada jej przyprawa do mięsa wieprzowego Galeo.
Wieprzowina to wyjątkowo smaczne mięso, a o jej popularności w polskiej kuchni świadczy chociażby fakt, że kotlety schabowe to jedno z ulubionych dań na niedzielny obiad. Warto jednak wybierać chudsze partie mięsa takie jak schab czy polędwica i podawać je z dużą ilością surówek. Jest źródłem witaminy B1, białka i żelaza.
Czym doprawić schab, łopatkę czy golonkę? Najlepiej aromatycznym czosnkiem i nadającą pikantności gorczycą. Smak mięsa podkreśli również kolendra, kminek, papryka, majeranek, cząber, rozmaryn i nutka chili. Wszystko to oraz odpowiednią ilość soli zawiera przyprawa do mięsa wieprzowego Galeo. Kompozycja jest doskonała do przyrządzania różnych rodzajów mięsa wieprzowego – zarówno pieczonego, smażonego i duszonego, jak i do doprawiania sosów.
Przyprawę do mięsa wieprzowego Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł.
***
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Składniki:
• polędwiczki wieprzowe 600 g
• olej rzepakowy do smażenia
Marynata:
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego Galeo
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka octu winnego
Sos musztardowy:
• 100 g musztardy sarepskiej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka masła
• ½ cebuli
• 150 ml bulionu warzywnego
• pieprz Galeo do smaku
• sól do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Polędwicę wieprzową umyć i osuszyć. Pokroić mięso na 4 równe części. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć pokrojoną polędwicę z każdej strony. Przełożyć mięso do marynaty, przykryć naczynie folią aluminiową i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać masło i rozpuścić je, a następnie dodać musztardę i bulion warzywny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu aż sos będzie gęsty (ok. 10 minut). Nagrzać piekarnik do 220°C (góra i dół). Do naczynia żaroodpornego włożyć polędwiczki polane marynatą i piec przez 10-12 minut. Polędwiczki powinny być lekko różowe w środku. Mięso podawać polane sosem musztardowym. Danie będzie doskonale smakować z dowolnego rodzaju ziemniakami, np. pieczonymi lub purée, i rukolą.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt: ok. 20 zł, koszt jednej porcji: ok. 5 zł
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/sposob-na-wieprzowine